Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hogyan érdemes elkezdeni úszni?

Az úszás egy nagyszerű sport, mivel képes az összes izmot egyszerre megdolgoztatni, amelynek köszönhetően kiváló állóképességet ad. Azt pedig még nem is említettük, hogy milyen hatékonyan fokozza a szellemi teljesítményt, és mennyire jót tesz az ízületeknek.

Ezért annak, aki szeretne jobb formába lendülni, mindenképpen javasolt ennek a mozgásformának az elkezdése. Annak viszont, akinek egyáltalán nincsen még ezzel a sporttal tapasztalata, fogalma sincsen arról, hogy mégis hogyan építse fel az edzéstervét. Ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünkben adunk néhány tippet ezzel kapcsolatban.

Először fel kell mérni, milyen formában vagyunk

Ahhoz, hogy ne terheljük túl magunkat az edzések alkalmával, elengedhetetlen tisztában lenni azzal, hogy milyen formában is vagyunk.

Ennek megállapításához azonban mindenképpen érdemes egy szakember segítségét kérni, mivel ez nagyon sok mindentől függhet, például a kortól, a nemtől és a súlytól. Erre alapozva pedig már el lehet készíteni egy edzéstervet is.

Semmiképpen se feledkezzünk meg a bemelegítésről!

A legtöbben hajlamosak elhagyni a bemelegítést, mondván, hogy csak időpazarlás, pedig ez végzetes hiba is lehet. Az átmozgatás ugyanis jelentősen kiküszöbölheti egyes izmok kellemetlen meghúzódását, mivel közben a testünk is jobban bemelegszik, és a vérkeringés is beindul.

Erre tökéletesen elegendő 300-400 méter, lassú tempóban. Ezután pedig már megpróbálhatunk úgy leúszni több hosszt is, hogy közben egyáltalán nem állunk meg. De fontos ezek a távok ne legyenek hosszabbak 25-50 méternél.

Hogy melyik úszásnemet választjuk, az leginkább egyén függő. Általában a legegyszerűbb a mellúszás, ezért érdemes ezzel kezdeni. Ha pedig már ezt sikerült elsajátítanunk, akkor áttérhetünk a többire is.