Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Tudnivalók a csírafogyasztással kapcsolatban

Azok, akik jártasak az ázsiai konyhában, tudják, hogy a csírákhoz előszeretettel nyúlnak benne. Ez nem is csoda, hiszen a hagyományos kínai orvoslás szerint táplálják a Qit, vagyis az életenergiát, amely ha mindig a megfelelő helyre, és megfelelő időben jut el, akkor megteremti a test belső egyensúlyát és harmóniáját. Továbbá néhány fajtájukról úgy tartják, hogy kivezeti a hőséget és a nedvességet, illetve a méreganyagokat.

Sajnos Európában még nem annyira elterjedt a csírafogyasztás, de szerencsére már egyre többen kezdik felismerni azt, hogy a csíráztatás képes felébreszteni a magokban rejlő “alvó energiákat”. Az áztatásnak és az enyhén nedves közegnek köszönhetően ugyanis aktiválódik a bennük lévő tápanyagforrás, amelyből merítkezve a szárkezdemények elkezdenek kinőni.

A csírákban pedig még pár napos korban mindez nagy mennyiségben megtalálható. Olyannyira, hogy a vitamintartalmuk ilyenkor akár többszöröse is lehet a kifejlett növényéének.

Mire érdemes figyelni a csírafogyasztásnál?

Annak köszönhetően, hogy a csíráztatás akár a konyhában is megoldható, sokan egész évben előszeretettel nyúlnak hozzá, különösen télen, amikor már unalmassá válik a gyökérzöldséges és káposztás időszak.

Ilyenkor azonban fontos ellensúlyozni kicsit a csírák hűtő hatását, és ugyanez vonatkozik a tavaszi időszakra is. Ez leginkább annyit jelent, hogy a nyers csírákat főtt ételekkel együtt együk. Abban az esetben pedig, ha hüvelyesek csíráit fogyasztjuk, akkor mindig melegítsük át az étellel együtt! Fél perc párolás már bőven elég ahhoz, hogy kevésbé hűtsenek, de a tápanyagtartalmuk megmaradjon.

De a hűtő hatásukról akkor sem szabad megfeledkeznünk, ha szendvicsek díszítését tervezzük velük. Ilyenkor érdemes a felvágott és sajt kombináció helyett mondjuk egy párolt zöldségekből készült pástétomot kenni a pékárura, amelyre jöhetnek majd a csírák.